Crowdfunding

A crowdfunding az utóbbi évek egyik „szexi” témája startup körökben, egy relatív új finanszírozási forma. Sokan hallottak már róla, még többen beszélnek róla, de valójában kevesen vannak „képben” a mibenlétével. A blogon igyekszünk körbe járni és bemutatni a crowdfunding valóságát A-tól Z-ig, hogy mi található a Kickstarter-en túl. Szó lesz többek közt arról, hogy kinek jó ez és hogyan érdemes csinálni, lesznek hasznos tanácsok és még több esettanulmány a sikeres és sikertelen crowdfunding projektekről egyaránt.

Friss topikok

Crowdfunding 101

2013.08.08. 16:57 Regőci Bence

A crowdfunding egy viszonylag új közösségi finanszírozási forma, ami során az emberek összedobják a pénzüket, általában az internet segítségével egy általuk kedvelt ügy támogatására, finanszírozására. A támogatott ügyek elég széles skálán mozognak, filmek, könyvek, képregények, zenei albumok, politikai kampányok, tudományos kutatások, innovációs törekvések, startup cégek, szoftver és számítógépes játékok fejlesztése is megtalálható a projektek között, de akadnak diákok is, akik a crowdfunding oldalakon keresztül szeretnék finanszíroztatni tanulmányaikat. A támogatásért cserébe általában mindig kapnak valamit a finanszírozók, ami a köszönömtől kezdve, a támogatott projekten belül legyártott terméken keresztül akár egy személyes találkozás is lehet a támogatott személlyel.

Maga a közösségi finanszírozás nem új keletű dolog, már a 17. sz.-ban is használták könyvek nyomtatásának finanszírozására és a támogatásért cserébe az adakozók nevét feltüntették a könyvek első oldalain. Voltak más esetek is, például a New York-i Szabadságszobor is közösségi finanszírozás segítségével készült el. 1884-ben Joseph Pulitzer, több mint $100.000-t gyűjtött össze az amerikaiaktól újságján, a New York World-ön keresztül. Körülbelül 125.000 ember, fejenként kevesebb, mint $1 adománya járult hozzá a Szabadságszobor felállításához.

Blog_101.jpg

Az első crowdfunding weboldal a 2003-ban megjelenő és a mai napig működő ArtistShare volt és kifejezetten zenei projektek támogatására jött létre. A felajánlott adományokért cserébe a támogatók bepillanthattak és folyamatos tájékozást kaptak a lemezfelvételekbe, több esetben a támogatók listája felkerült a megjelenő album borítójára, de az se volt ritka, hogy a kiemelt támogatók meglátogathatták az együttest a dalok felvétele alatt.

A következő években több crowdfunding weboldal is indult, jellemzően mindegyik a művészek, zenészek, filmek és jótékonysági ügyek támogatására helyezte a hangsúlyt. A Sellaband kifejezetten zenei projektek finanszírozására jött létre, az Indiegogo-n a zenei projekteken kívül már filmeket és jótékonysági ügyeket is támogathatunk, a Microventures pedig kifejezetten üzleti angyalok és startup-ok összeboronálása céljából jött létre. Az egyre szaporodó crowdfunding oldalakon a projektek egészen széles spektrumát találjuk meg. A Pledgie-n és GoFundMe-n például az esküvőnkre is gyűjthetünk pénzt, de napi néhány dollárból élő munkanélküli programozó megélhetését is segíthetjük.

Az egyik legnagyobb és legismertebb crowdfunding oldalon a Kickstarter-en azért nem ennyire elnézőek az oldal üzemeltetői és a feltöltött projekteket szigorúan felülvizsgálják, ezek a szempontok egyébként transzparensek és megtalálhatóak az oldalon. Jótékonysági és a saját életük finanszírozását célul kitűző ügyeket nem engedik fel az oldalra és a projektek kritériumaként ki van kötve, hogy mindenképpen legyen egy konkrét és jól mérhető célja a projektnek. A saját vállalkozás alapítása például nem az, de egy könyv publikálása, film elkészítése vagy bármilyen elektronika kütyü gyártása finanszírozható a Kickstarter-en keresztül.

A crowdfunding oldalak megélhetését az összegyűjtött pénz 3-5%-ként kifizetett jutalék biztosítja. Az oldalak használata teljesen ingyenes és a jutalékot csak abban az esetben kell kifizetni az oldalnak, ha összegyűlt a kívánt pénz a projekt finanszírozására (bár vannak olyan oldalak, ahol magasabb jutalékért a kevesebb pénzt is el lehet hozni).

A közösségi finanszírozás külföldi példái után elindultak azok hazai megfelelői is. Több magyar crowdfunding oldal (indulj.be, összedobjuk.hu, kezdheted.hu, creativeselector.hu) is indult, de igazi sikertörténetet egyik sem tudott felmutatni. Néhány projekt elérte a kitűzött célt ezeken az oldalakon, de áttörést a magyar közösségi finanszírozás terén nem tudtak elérni. Valószínűleg a magyar piac túl kicsi ahhoz, hogy tömegek által sikeresen lehessen finanszírozni projekteket.

Külföldi oldalakon ellenben lehet találni magyar siker sztorit. A Kickstarter-en a megcélzott $10.000-t túlteljesítve $12.010-t gyűjtött össze a magyar Geogebra szoftverfejlesztő. A cég egy dinamikus, matematika oktatás során alkalmazott szoftver platformot fejlesztett ki és annak iOS és Android platformokra való adaptálásának finanszírozásához kérte a közösség segítségét. A szoftver ingyenesen elérhető, valószínűleg ezért volt szükség forrásbevonásra a fejlesztésekhez.

Néhány szót érdemes ejteni a crowdfunding elmúlt évekbeli tendenciájáról, ugyanis az elmúlt két évben évente duplázódott a crowdfunding platformokon összekalapozott pénzek összege. 2011-ben 1,5, 2012-ben 2,8 milliárd dollárt gyűjtöttek össze ilyen platformokon és az előrejelzések 6 milliárd dollárra teszik a 2013-as volument.

A finanszírozási modell jövője mellett még sok mindenről fogunk írni a jövőben. Sikeres és sikertelen projektekről, a siker titkáról, platformokról, magyar projektek számára elérhető oldalakról, a crowdfunding típusairól és még sok egyéb érdekes a crowdfunding-hoz kapcsolódó témáról!

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: startup crowdfunding közösségi finanszírozás

A bejegyzés trackback címe:

https://crowdfunding.blog.hu/api/trackback/id/tr475451503

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Crowdfunding 101 2013.08.12. 13:00:02

Maga a közösségi finanszírozás nem új keletű dolog, már a 17. sz.-ban is használták könyvek nyomtatásának finanszírozására és a támogatásért cserébe az adakozók nevét feltüntették a könyvek első oldalain.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása