Crowdfunding

A crowdfunding az utóbbi évek egyik „szexi” témája startup körökben, egy relatív új finanszírozási forma. Sokan hallottak már róla, még többen beszélnek róla, de valójában kevesen vannak „képben” a mibenlétével. A blogon igyekszünk körbe járni és bemutatni a crowdfunding valóságát A-tól Z-ig, hogy mi található a Kickstarter-en túl. Szó lesz többek közt arról, hogy kinek jó ez és hogyan érdemes csinálni, lesznek hasznos tanácsok és még több esettanulmány a sikeres és sikertelen crowdfunding projektekről egyaránt.

Friss topikok

Fektess be helyben! Locavesting.

2013.09.05. 21:47 Lenard HORGOS

Local investing – ebből a kifejezésből jött létre egy új fogalom: locavesting. A névadó Amy Cortese volt , aki az egyre növekvő trend kapcsán mélyült el a témában, mi több statisztikákat és adatokat halmoz a témában. Mi is volt ez a trend? A pénzügyi válság bekövetkeztével már semmi sem volt igazán biztos, az eddig stabilnak hitt bankok, részvények is hazardírozásnak bizonyultak. Eközben a bankok – legyünk diplomatikusak – vonakodva akarnak finanszírozni, ha épp akarnak. Fedezet mellett talán hiteleznek (ha van jó eséllyel cash flow is).

No és akkor ugorjunk egy nem-budapesti vállalkozáshoz. Mondjuk egy kisebb gépipari céghez Kecelen. Ügyesen tevékenykedik, de jól jönne némi finanszírozás a modernizáláshoz. Elballag a bankhoz (Kecskemétre?), elmondja fejlesztési terveit, jók a számai, még akár hitelt is kapna. Jön a fedezet kérdése.. ingatlan? Van kérem. Hol? Kecelen.. áááhh, nem forgalomképes. Kecskeméten valami? Hogy lenne. És kérem itt elakad a sztori. Kellene neki 30M Ft, de nem fogja megkapni, mert „vidéken” van. Ha Budapesten lenne, vagy Győrben, minden OK lenne.

Eközben a szomszéd utcában Joli néni a kis megtakarítását beviszi a bankba (Kecskemét?), amit vélhetően a bank kihelyez. Hova? A mi vállalkozásunkhoz? Vélhetően nem.. EUR, Hozam Duó, multi cég stb-stb.

Ha feltennénk a kérdést Joli néninek, hogy szívesen adná-e pénzét egy keceli vállalkozásnak, aki utána ott náluk teremt munkahelyet, vélhetően helyből vesz igénybe bizonyos szolgáltatásokat (könyvelés stb), tehát a pénze nem deviza adásvételben pörög, hanem helyben, vajon mit mondana? Lehet, hogy az ő kis pénze miatt lenne az unokájának majd munkája gyakornokként a cégnél, és így tovább. Persze nem Joli néni kis pénze lenne elég, de közösen, sokan (CROWD!) már elegen lennének!

Sajnos a körülmények bizony elősegítik ezt az elvet. A banki betétek kamatai csökkenek, ilyen adó, amolyan járulék.. Keresi a pénz a JOBB helyét, és ez miért is ne lehetne „locavesting”?

És vajon a crowdfunding nem nyithatna utat jó kis helyi ötleteknek, pl kézműves élelmiszerhez, speciális ajándéktárgyak létrehozásának, vagy épp a helyi óvoda felújításának? Vagy egy jó kis sörfőzdéhez?

El tudjátok képzelni, hogy mit lendítene akár mikrofinanszírozás szintjén is a vidéki megyékben, ha az ötletek, a tömeg ereje által kisebb forrásokhoz jutnának, és a helyi pénz helyben hasznosulhatna és ott állítana elő profitot, fizetéseket, segítene életeket.

Nyomon követjük a témát, jelentkezünk, ha van előrelépés!

 

Ui: végülis hasonló téma: http://www.magnetbank.hu/

 Ui2: Amy Cortese könyve a témában az Amazon-on megvehető:

http://www.amazon.com/Locavesting-Revolution-Local-Investing-Profit/dp/0470911387

Ui3: A Facebook-on végzett kifejezetten reprezentatív kutatásunk eredménye alapján a válaszadók 98%-a nagyon szívesen fektetne be helyben. Mindenkinek köszönjük az erőfeszítést :)

Szólj hozzá!

Címkék: crowdfunding locavesting amy cortese kisprojektek

A bejegyzés trackback címe:

https://crowdfunding.blog.hu/api/trackback/id/tr435497287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása