Crowdfunding

A crowdfunding az utóbbi évek egyik „szexi” témája startup körökben, egy relatív új finanszírozási forma. Sokan hallottak már róla, még többen beszélnek róla, de valójában kevesen vannak „képben” a mibenlétével. A blogon igyekszünk körbe járni és bemutatni a crowdfunding valóságát A-tól Z-ig, hogy mi található a Kickstarter-en túl. Szó lesz többek közt arról, hogy kinek jó ez és hogyan érdemes csinálni, lesznek hasznos tanácsok és még több esettanulmány a sikeres és sikertelen crowdfunding projektekről egyaránt.

Friss topikok

Crowdfunding Europe: Freedom to create

2014.04.18. 16:00 Regőci Bence

Múlt hét pénteken a Crowdfunding Europe: Freedom to create nevű első regionális crowdfunding fórumon jártam Ljubljana-ban. A rendezvényre az USA-ból, Ausztriából, Szlovéniából, Horvátországból és Olaszországból jöttek vendégelőadók. A rendezvény a European Liberal Forum és a szlovén Institut Novum közös szervezésében, Ljubljana egyik közösségi irodájában, a Poligonban került megrendezésre.

IMG_0802.jpg

A bevezető beszédek után az első előadást Luka Piskoric tartotta a crowdfunding szlovéniai helyzetéről. Ami érdekes, hogy szlovén crowdfunding platform egyáltalán nem létezik és valószínűleg a közeljövőben sem fogják erőltetni ezt a vonalat. Viszont nemzetközi crowdfunding oldalakon nagyon aktívak, több sikeres crowdfunding kampányt is jegyeznek és egy crowdfunding műhely (crowdfunding.si) is alakult már ahol oktatásokat, workshopkat tartanak, illetve a tapasztalatukból fakadóan tanácsokkal segítik azokat, akik crowdfunding kampányban gondolkodnak. Néhány példa a szlovén kampányokra: Ondu, LLSTOL, Red Pitaya, Flykly, Chipolo, Boomerang.

A háttér beszélgetések során egyébként az derült ki, hogy az alternatív finanszírozási formák iránti lelkesedés egyfajta kényszer náluk. A világgazdasági válságnak köszönhetően a korábban példakánt emlegetett Szlovénia gazdasága összeroppant, magas lett a munkanélküliség, az elvándorlás is sújtja őket, a banki hitelezés teljesen leállt, kockázati tőke terén pedig jóval kedvezőtlenebb helyzetben vannak, mint mi, gyakorlatilag egyáltalán nincs ilyen jellegű finanszírozás Szlovéniában. A fiatal, innovatív vállalkozók számára gyakorlatilag a crowdfunding maradt az egyetlen lehetőség.

A második előadást a Crowdfund Capital Advisors egyik alapítója, Jason Best tartotta. Jason aktívan részt vett az amerikai equity based crowdfunding szabályozás, vagyis a JOBS act (Jumpstart Our Business Startups) elkészítésében. Állítása szerint az equity based crowdfunding áll a legnagyobb növekedés előtt az elkövetkezendő 1-2 évben. Elmesélte, hogy milyen védelmi mechanizmusokat tettek be a törvénybe, hogy megóvják az amerikaiak megtakarításait. A 100.000 dollár feletti éves jövedelemmel rendelkezők a jövedelmük 5, az 1 millió dollár feletti éves jövedelemmel rendelkezők a jövedelmük 10%-át fektethetik be equity based crowdfunding platformon keresztül startupokba. Egy érdekes felmérés eredményeit osztotta még meg velünk Jason az este folyamán a crowdfunding és a kockázati tőke kapcsolatáról. Körülbelül 80 sikeres crowdfunding kampányt lefolytatott céget kérdeztek meg a kampány utáni időszakról. 28%-uk már lezárt egy tőkebevonási kört a kampányt követően, kb. 1/3-uk pedig épp tárgyal kockázati tőkebefektetővel egy lehetséges finanszírozási körről.

IMG_0846.jpg

A harmadik előadó Daniela Castrataro, a Crowdfuture olaszországi crowdfunding konferencia egyik főszervezője és az egyik leglátogatottabb crowdfunding blog szerzője, a crowdfunding olaszországi helyzetéről számolt be különös tekintettel az equity based crowdfunding szabályozási hátterének megteremtésére. Olaszországban mintegy 40 crowdfunding platform van, az oldalak között az összes létező modellre található példa (donation, reward, lending, equity). Eddig körülbelül 15.000 kampány volt sikeres és mintegy 23 millió eurót gyűjtöttek össze, ami Európai viszonylatban nagyon jónak számít.

A rendezvény végül egy panelbeszélgetéssel zárult ahol, Hvorje Hafner (crowdfunding.hr), Dr. Reinhard Wilfort (European Crowdfunding Network, Neurovation és 1000x1000 osztrák crowdinvesting platformok alapítója), Marco di Norcia (termék és szolgáltatás designer), Andraz Jeric (crowdfunding.si) és jómagam először egyesével bemutattuk az országunk crowdfunding helyzetét, majd Eva Percic moderálásával a crowdfunding jövőbeli helyzetéről beszélgettünk a régió vonatkozásában. Ami érdekesség kiderült a beszélgetés során, hogy Horvátországban nem sokára fog elindulni az első crowdfunding platform, ami donation/reward alapú lesz. Ausztriában az equity based crowdfunding lett nagyon népszerű, reward és donation alapú oldal nem is létezik. Mindenki az edukáció fontosságát és a crowdfunding népszerűsítését emelte ki a jövőre nézve, mint feladatot, ami elengedhetetlen a crowdfunding sikere szempontjából. A tapasztalat mindenhol az, hogy kevesen ismerik magát a crowdfunding-ot és még kevesebben vannak azok, akik a működésével, a finanszírozási ciklusban való elhelyezkedésével, a veszélyeivel, stb. tisztában vannak.

IMG_1434.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: startup kockázati tőke reward equity crowdfunding közösségi finanszírozás lending based crowdfunding

A bejegyzés trackback címe:

https://crowdfunding.blog.hu/api/trackback/id/tr836050239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása