Crowdfunding

A crowdfunding az utóbbi évek egyik „szexi” témája startup körökben, egy relatív új finanszírozási forma. Sokan hallottak már róla, még többen beszélnek róla, de valójában kevesen vannak „képben” a mibenlétével. A blogon igyekszünk körbe járni és bemutatni a crowdfunding valóságát A-tól Z-ig, hogy mi található a Kickstarter-en túl. Szó lesz többek közt arról, hogy kinek jó ez és hogyan érdemes csinálni, lesznek hasznos tanácsok és még több esettanulmány a sikeres és sikertelen crowdfunding projektekről egyaránt.

Friss topikok

Royalty based crowdfunding

2014.05.09. 16:29 Regőci Bence

A royalty vagy revenue based crowdfunding a közösségi finanszírozás egyik legújabb modellje a donation, reward, lending és equity based crowdfunding után. Ez a modell az equity és lending based crowdfunding, vagyis a befektetési célú közösségi finanszírozás kategóriájába tartozik.  Az előzőekkel ellentétben azonban nem kell tulajdonrészt átadnia a projektgazdának és a hiteltörlesztésre sem kell minden hónapban egy fix összeget fordítania. A royalty based crowdfunding esetében a projekt gazda a tőkéből generált jövőbeli árbevétel egy részét ajánlja fel a befektetők részére, ez az ún. royalty.

A befektetéstől számítva természetesen van egy türelmi idő (ez megállapodás kérdése), ami után elvileg megindul az árbevétel és ezáltal a royalty-k áramlása is a befektetők felé. Az eddigi royalty based crowdfundinggal foglalkozó oldalak alapján ez átlagosan néhány hónap lehet. Ebből is látszik, de az oldalak is hangsúlyozzák, hogy ez a fajta finanszírozás inkább a már működő vállalkozások számára lehet hasznos, akik a befektetett tőkével rövid időn belül árbevételt tudnak elérni.

A lending based crowdfunding-gal, vagyis hitellel szemben az előnye, hogy nincs fix költség, csak akkor kell fizetnünk ha van árbevételünk, ha nincs, akkor nem terhel minket költség a befektető felé. Az equity based crowdfundinggal szemben az előnye, hogy ebben az esetben tulajdonrész átadása nélkül tudunk tőkéhez jutni.

A royalty based crowdfunding egyik nagy hátránya, hogy az árbevételeinknek csak kisebb részét tudjuk visszaforgatni a vállalkozásunkba, mivel egy részét ugye royalty-ként a befektetőknek kell adni. Ez abban az esetben lehet rossz, ha a további növekedéshez még több tőkére lenne szükségünk, bár ha jól megy a business, akkor valószínűleg az előző befektetők is hajlandóak újabb összeggel megtámogatni minket egy új megállapodás keretén belül.

A Royalty Clouds, Lending Clouds, Tubestart és Pearltrees számítanak az első fecskének ezen a területen, de a mobil alkalmazásokra fókuszáló oldalak is elkezdték alkalmazni, mint például az Appsfunder. Itt a projektek az Appstore és Google Play áruházból való bevételek egy részét ajánlják fel a finanszírozásért cserébe. A Quirky  például csavart egyet a modellen és a közösség tagjait becsatornázza már a projekt ötlet, termékfejlesztés fázisába. Aki értéket tud hozzátenni az egyes projektekhez az részesedést kap a későbbi eladásokból. 

A fenti példából is látható, hogy szépen fejlődik az iparág és alakulnak ki újabb modellek, konstrukciók a szereplők igényei alapján. Kíváncsian várjuk hová fejlődik tovább a crowdfunding.

2 komment

Címkék: equity crowdfunding közösségi finanszírozás lending based crowdfunding royalty based crowdfunding

A bejegyzés trackback címe:

https://crowdfunding.blog.hu/api/trackback/id/tr316143321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FJo 2015.07.30. 10:16:46

Bence, top oldalakon, mint a Gofundme vagy az Indiegogo-n lehet-e royalty konstrukcióban gyűjteni? Mennyi a konstrukció mozgástere vagy az oldalak eléggé szabott kereteket adnak - lehet-e az idő helyett más mérföldköveket kitűzni, pl valamilyen negyedéves bevételi küszöb meghaladását, vagy egy rangsorban a top X-be kerülést? Milyen magyar oldalakon lehet royalty based kampányt indítani? Lehet-e párhuzamosan 2 oldalon kampányt indítani, mondjuk egy külföldin és egy hazain? Üdv.,FJo

Vemese 2017.11.28. 16:20:52

Kedves Bence,

Hol tart ma a crowdfunding szabályozására vonatkozó törvényi szabályozás megalkotása? A royalty konstrukcióhoz milyen szabályozások az irányadóak? Van e Magyarországon ilyen platform, ahol ez a típusú finanszírozás elérhető? Üdv' Vemese

süti beállítások módosítása