Crowdfunding

A crowdfunding az utóbbi évek egyik „szexi” témája startup körökben, egy relatív új finanszírozási forma. Sokan hallottak már róla, még többen beszélnek róla, de valójában kevesen vannak „képben” a mibenlétével. A blogon igyekszünk körbe járni és bemutatni a crowdfunding valóságát A-tól Z-ig, hogy mi található a Kickstarter-en túl. Szó lesz többek közt arról, hogy kinek jó ez és hogyan érdemes csinálni, lesznek hasznos tanácsok és még több esettanulmány a sikeres és sikertelen crowdfunding projektekről egyaránt.

Friss topikok

Moneyconf beszámoló

2016.09.13. 19:13 Regőci Bence

2016. június 21-22-én került megrendezésre Madridban a Moneyconf a fintech világ egyik legnagyobb konferenciája. A konferencia egyik visszatérő témája volt az a gyakran felvetett bárgyú kérdés, hogy vajon ki marad talpon? A szárnyaikat próbálgató ígéretes Fintech cégek, vagy a sok esetben 100-250 éves múlttal rendelkező globális bankok?

Ahány előadó, annyi megközelítés, de végeredményben azt mondhatjuk hogy ez nem egy zéró összegű játék, legtöbb esetben valamilyen szintű hasznos együttélés lesz a jellemző.

img_1157.JPG

Habár sokan látnák a nagy bankokat elvérezni a kis Fintech cégekkel folytatott harcban, de ahogy a Kabbage alapítója, Kathryn Petralia is fogalmazott "The rumours of the death of banks is greatly exagerated".   

A konferenciát Carlos Vila, a BBVA (második legnagyobb Spanyol bank) vezérigazgatója nyitotta meg és kiemelte, hogy a BBVA külön kockázati tőke céget hozott létre hogy olyan Fintech cégekbe fektessen (például Simple) amelyek majd a bankcsoport innovatív oldalát tudják erősíteni. Ez a hasznos együttélés jól tetten érhető a TransferWise februári megállapodásában a legnagyobb észt lakossági bankkal (LHV), ahol az LHV online banki felületén a bank ügyfelei már a TransferWise segítségével intézhetik nemzetközi utalásaikat.

img_1154.JPG

A konferencián Darren Westlake, a Crowdcube alapítója és Peter O'Mahony, a Linked Finance alapítója a "Crowdfunding: An ingenious way to get investment?" elnevezésű panelbeszélgetés során az equity és lending based crowdfunding eddigi eredményeit és jövőképét mutatták be. Az egyik legelső fecske, az Egyesült Királyságban működő Crowdcube alapítója elmondta, hogy az ő platformjukon már 400 vállalkozás kapott tőkét és 300.000 regisztrált befektetőjük van. Egy befektető átlagosan 2.000 fontot fektet be, míg egy vállalkozás átlagosan 500.000 font tőkét tud bevonni. Eddig két olyan céget finanszíroztak rajtuk keresztül, akiknek sikerült exit-et megvalósítaniuk, az egyik ilyen befektetésen a befektetőik 2x-es megtérülést értek el. Érdekességként elmondta, hogy volt olyan befektetőjük, aki 1.000.000 fontot fektetett be az egyik cégbe mobilon keresztül. A Crowdcube alapítója optimista a jövőt illetően, az eddigi Seed befektetések utána egyre több Series A befektetés valósul meg rajtuk keresztül és állítása szerint lassan jönnek a Series B és C körök is. Az egyik legnagyobb kihívásként a likviditást, vagyis a másodlagos piac megteremtését jelölte meg, ahol a Crowdcube-hoz hasonló oldalakon jegyzett részvényekkel lehet majd kereskedni.

A Linked Finance kisvállalkozások számára közvetít mikrohiteleket, az alapítója a hitelbírálat gyorsaságát és egyszerűségét emelte ki. A P2P oldalon online lehet benyújtani hitelkérelmeket és a bírálat már akkor 8 óra múlva is megtörténhet.

img_1155.JPG

Aki szívesen tudna meg többet a Moneyconf-on elhangzottakról a rendezvény Facebook oldalán talál rengeteg videót az előadásokról.

Szólj hozzá!

Címkék: crowdfunding lending based crowdfunding

A bejegyzés trackback címe:

https://crowdfunding.blog.hu/api/trackback/id/tr4311701023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása