Crowdfunding

A crowdfunding az utóbbi évek egyik „szexi” témája startup körökben, egy relatív új finanszírozási forma. Sokan hallottak már róla, még többen beszélnek róla, de valójában kevesen vannak „képben” a mibenlétével. A blogon igyekszünk körbe járni és bemutatni a crowdfunding valóságát A-tól Z-ig, hogy mi található a Kickstarter-en túl. Szó lesz többek közt arról, hogy kinek jó ez és hogyan érdemes csinálni, lesznek hasznos tanácsok és még több esettanulmány a sikeres és sikertelen crowdfunding projektekről egyaránt.

Friss topikok

Lending based crowdfunding

2013.08.23. 14:37 Regőci Bence

Debt vagy lending based crowdfunding-nak, illetve peer-to-peer lending-nek is szokták nevezni a közösségi finanszírozás azon formáját, amikor a közösség tagjai együtt nyújtanak kölcsönt egy személynek vagy vállalkozásnak. A közösségi kölcsönnyújtás az interneten elérhető erre specializálódott crowdfunding platformok segítségével zajlik. A kölcsön célja itt is nagyon változatos, kérheti azt magánszemély is a saját céljainak a megvalósítására, például esküvőre, lakásfelújításra, autó vételre, egyetemi költségek fedezésére, de kérheti azt egy vállalkozás is az üzleti céljai megvalósítására.

Magánszemélyek részére a befektetésnek ez egy olyan formája, amivel számukra szimpatikus ügyön, emberen vagy vállalkozáson segíthetnek úgy, hogy közben a befektetett összegen hozamot realizálnak. A kölcsönt igénybevevők részére ez a fajta kölcsön felvétel kedvezőbb kamatokat biztosít, mint egy hitelintézet és a kölcsön konstrukcióit is magukra szabhatják.

A gyakorlatban ugyanis úgy néz ki egy peer-to-peer lending platformnak a működése, hogy a kölcsönt felvevő feltölti az oldalra a „projektjét” vagyis azt, hogy mennyi kölcsönt szeretne felvenni, milyen kamatot tud rá fizetni, milyen futamidő alatt tudja azt visszafizetni és milyen célra fordítaná a kölcsönt. Minél több háttér infót ad meg magáról vagy a vállalkozásáról annál hitelesebb lesz a befektetők szemében. Miután feltöltötte a „projektet” az adott platform emberei azt átnézik, hitelesítik és csak akkor engedik kitenni az oldalukra, ha minden általuk támasztott feltételnek megfelel. 

Amennyiben befektetőként akarunk részt venni a közösségi kölcsönnyújtásban úgy csak regisztrálnunk kell az általunk kiválasztott oldalon és kedvünkre válogathatunk a már feltöltött „projektek” közül. Akár több kölcsönnyújtásban is részt vehetünk és kialakíthatunk egy komplett portfóliót is, ezzel minimalizálva a nem fizető kölcsön felvevők kockázatát. Az egyes kölcsönnyújtások után pedig havonta lesznek fix bevételeink a törlesztő részletekből.

A fenti gyakorlat nagyjából mindegyik lending based crowdfunding platformon megegyezik, de ettől természetesen lehetnek eltérések. Az egyik ilyen oldalon például külön kategóriákba vannak besorolva a kölcsönök a kockázatuk és a kölcsönön elérhető hozam alapján. Nyilván minél kockázatosabb annál magasabb kamatot tudunk rajta realizálni. Így a befektetők a saját kockázatvállalási hajlandóságuknak megfelelően válogathatnak a lehetőségek közül.

Gondolom nem csak bennem merült fel a kérdés, hogy mi van azokkal. akik nem fizetik vissza a kölcsönt? Mint ahogy más kölcsönt nyújtó intézményeknél természetesen itt is előfordulnak ilyen esetek. Ennek elkerülése és minimalizálása érdekében néznek utána és minősítik a platformok a kölcsönt felvevőket. A legtöbb oldalon egyébként felhívják erre a veszélyre a figyelmet és statisztikát is közölnek róla, hogy náluk hány százalék volt eddig a nem fizető az összes kölcsön felvevőn belül.

Ez a Magyarországon gyakorlatilag egyáltalán nem létező alternatív kölcsön felvétel az USA-ban és a világ egyéb tájain működik és elég sokan használják is. A teljes crowdfunding volumen (2,8 milliárd dollár) 13%-át adja ki és nagyon sok oldal specializálódott a crowdfunding-nak erre a formájára. Ezek közül a legnagyobbak a következők:

1 komment

Címkék: startup peer to peer crowdfunding közösségi finanszírozás lending based crowdfunding

A bejegyzés trackback címe:

https://crowdfunding.blog.hu/api/trackback/id/tr705472497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

traffic01 2015.02.17. 22:53:33

Kedves Bence!
tudnál ajánlani olyan landing based oldalt ahol Mo.-i projektet meg lehet jeleníteni?
Én nem találtam. A reg. során nem tudtam kiválasztani Magyarországot sehol.
Köszönettel,
Józsa Zoltán

süti beállítások módosítása